Microsoft 365 Grup Nedir? Unified Groups 2/8

Merhabalar, bir önceki makalemde Office 365 Grupları adındaki makalemde bu makaleye dair minik bilgiler paylaşmıştım. Bu makalemde ise Microsoft 365 Grup nedir? Microsoft 365 Grup nası yönetilir ve bunu gibi teknik detay içeren bilgileri paylaşmaya çalışacağım. Microsoft 365 Grup çok yönlü bir ürün olduğu için bu konuyu tek bir makaleye sığdırmam zor olacağı için birkaç farklı makaleye bölüp anlatmaya çalışacağım. Bu makalemdeki konulara göz atalım;

Bu makalemde ki konulara bakarsak, giriş kısmı olduğunu anlayabiliriz. Microsoft 365 Grup Nedir? Sorusuna cevap vermeye çalışan bir makale olacak. Bir sonraki makalede de oluşturmasından bahsetmeye çalışacağım. Hızlıca giriş yapalım isterseniz,


# Microsoft 365 grup nedir?

Microsoft 365 grup nedir? Evet, zor bir soru 🙂 Office 365 Grup nedir sorusunu cevaplamak aslında kısa değil diyebilirim. Office 365 grupları birçok farklı konuda işimize yarayacaktır. Benim tanımıma göre Office 365 grupları, bir veya birden fazla ekibin birbiriyle iletişimini hızlandırmak ve basitleştirmek için Microsoft’un bize sunduğu bir özellik diyebilirim. Peki neden ekiplerin iletişimini etkilesin ki? Düşüncesine sahip olabiliriz, bunu neden böyle düşündüğümü ise makalenin ilerleyen bölümlerinde anlayacaksınız ekip çalışmasına katkısını. Detaylı bilgi için tıklayın.


Microsoft 365 grubun teknik içeriği nedir? Ne amaçla kullanabiliriz?

Çok kısa bir şekilde teknik içeriğinden de bahsetmeye çalışalım. Microsoft 365 grupları, birkaç ürünü içinde barındıran ve birbiriyle entegre olarak çalışmasını sağlayan bir grup türüdür.

Peki hangi ürünleri birbiriyle entegre çalıştırıyor?

Office 365 Grup Nedir

Yukarıdaki tabloya bakarak yorumda bulunabilirsiniz ama isterseniz kısaca ben açıklayabilirim.

Planner Plan: Bir grupta bulunan kullanıcılara özel olarak görev atayabilir veya projeleri kişiye göre ayrı ayrı grup üzerinden atayabilir, yönetimini ve takibini kolaylıkla yapabilirsiniz. (Planner Nedir?)

SharePoint Site: Oluşturduğunuz Microsoft 365 grubuna bağlı olarak bir de SharePoint’te ekip sitesi otomatik olarak oluşacaktır. Bu alandan ekibinizle belgelerinizi paylaşabilir, dökümanlarınızı daha kolay kullanılabilir hale getirebilirsiniz. (SharePoint Online Nedir?)

OneNote: SharePoint ile entegre çalıştığını varsayarsak, ortak bir alana OneNote not defteri koyabilir ve ekip içinde belgele/bilgilerinizi daha hızlı erişebileceğiniz bir alanda kullanabilirsiniz. OneNote Microsoft’un ücretsiz bir ürünüdür. OneNote hakkında detaylı bilgi için bu makaleyi kontrol edebilirsiniz.

E-Posta: Microsoft 365 grup larında gelen kutusu özelliği de bulunmaktadır. Kişiler bu gruba e-posta gönderebilir ve grubun gelen kutusu üzerinden akışı takip edebilirler ve iletişimi daha basit hale getirebilirsiniz.

Takvim: Grubun e-posta gelen kutusu olduğu gibi, aynı şekilde kendine ait bir takvimi de bulunmaktadır. Kullanıcılar arasında toplantılar düzenleyebilir ve ekip çalışmalarını düzenli hale getirebilirsiniz.

Teams Wiki: Açıkçası kullanmadığım bir özelliği, fakat kısaca belirtmek gerekirse Teams içinde Microsoft 365 grubuna ait bir Wiki alanı bulunmaktadır. Bu alana edindiğiniz bilgileri girebilir ve diğer kullanıcılarla bilgilerinizi daha kolay paylaşabilirsiniz. Ben bu alanı kullanmaktansa, OneNote’u kullanmayı tercih ederim, fakat yine de eğer merak ediyorsanız Teams Wiki hakkında detaylı bilgiye bu makaleden ulaşabilirsiniz.

Teams Chat: Teams içinde skype for business ile entegre çalıştığından dolayı, chat, görüntülü ve sesli görüşme veya organize toplantılar ayarlayabilirsiniz.

Power BI: Power BI, bir raporlama çözümüdür. Microsoft 365 grupları içinde bu ürünü de kullanabilirsiniz. Power BI nedir?

Yammer: Gruplarınızı yammer ile entegre olarak çalıştırabilirsiniz. Hiç kullanmadığım, muhtemelen hiçbir zaman da kullanmayacağım Microsoft ürünü. 🙂


Microsoft 365 grup kullanmak için hangi lisansımızın olması gerekir?

Microsoft 365 grup kullanmak için ihtiyacınız olan lisanslar Exchange Online veya SharePoint Online olan herhangi bir lisanstır. Bu lisansları almanız Office 365 grubu kullanmanız için yeterli olacaktır. Paket olarak da;

  • Exchange Online Plan 1 + SharePoint Online plan 1 ve üzerleri.
  • İş başlangıç
  • İş Ekstra
  • E1 + E3 ve E5 planları.

Bu planları kullanıyorsanız Microsoft 365 grupları kullanabilirsiniz. Bunun dışında;

  • Exchange Planlarınız varsa grupları yine kullanabilirsiniz ama Takvim ve E-Posta özelliğini kullanma hakkı tanır.
  • SharePoint Online lisansınız var ise, e-posta özellikleri hariç diğer özellikleri kullanabilirsiniz.
  • Yammer özelliklerini kullanmak için sadece yammer planı yeterlidir.

Aslında kısaca özetlemek gerekirse, hangi ürüne ait lisansınız varsa Microsoft 365 gruplarının da o özelliğini kullanabilirsiniz demek. Buna dikkat etmeniz yeterli olacaktır.


# Microsoft 365 grup limitleri nelerdir?

Her Microsoft ürününde ve hatta özelliğinde olduğu gibi Microsoft 365 groups limitleri bulunmaktadır;

  • Bir grupta en fazla 100 tane sahip atayabilir ve yönetmesine izin verebilirsiniz. (Office 365 adminleri hariç)
  • Bir kullanıcı en fazla 250 adet grup oluşturabilir. (Yöneticiler hariç)
  • Bir office 365 yöneticisi en fazla 500.000 adet grup oluşturabilir. (Bunu sınırdan sayamayız aslında 🙂 )
  • Bir grupta en fazla 1000 adet kullanıcı eklenebilir. (Kullanıcı sayısı arttıkça, eposta hizmetinin performansı düşecektir.)
  • Gruba üye olan kullanıcı başına 1 TB + 500 MB + satın alınan ek deplomanız kadar SharePoint üzerinde alanınız olacaktır.
  • Bunların dışında Exchange Online ve SharePoint ve SharePoint Yazılım limitlerine de tabiidir.

Bir önceki makalemi okuduysanız orada da belirtmiştim, gruplarla ilgili sürekli güncelleme geliyor.Gruplar hakkında gelişmleri de bu bağlantı üzerinden takip edebilirsiniz.

Microsoft 365 Grup Nedir? sorusuna giriş seviyesinde bir cevap verdiğimi düşünüyorum. Bir sonraki makalemde ise, Office 365 Gruplarının yönetici tarafındaki aksiyonlarını paylaşacağım. Nasıl oluşturulur, nasıl yönetilir, ayarları nelerdir vb. Bu makale ile ilgili aklınıza takılan bir şey varsa, makaleye yorum olarak sorabilirseniz bilgi paylaşmaya çalışırım.

Microsoft 365 Gruplar Seriisi Makaleleri

Can Güneş

Microsoft Bulut Teknolojileri üzerine kafa yoran ve bu alanda kendini geliştiren birisi. Çalışıp öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşmak için bu internet sayfasını kurdum.

Yorumlar kapatıldı.