SharePoint Online Nedir?
İçindekiler:
Merhaba Arkadaşlar,
SharePoint kullanımından ziyade, çok genel bir şekilde “SharePoint nedir?, SharePoint Online nasıl lisanslanır?” konularından bahsedeceğim.
Daha önce SharePoint Server kullandıysanız eğer SharePoint sizin için oldukça basit gelecektir. Özelliklerinin çok büyük bir kısmı aynı ve arka planda bakım yapmanıza gerek kalmayan bir sürüm olarak görebilirsiniz. SharePoint Online, Office 365 ile entegre çalışan bir bulut hizmetidir.
SharePoint Online lisansları, Plan 1 ve Plan 2 olarak ikiye ayrılıyor. İki ürün arasında fiyat farkı olduğu gibi, özellik farkı da bulunuyor. Detaylı bilgi için aşağıdaki karşılaştırma sayfasını görüntüleyebilirsiniz.
SharePoint Online’ı birçok farklı amaç için kullanabilirsiniz. Fakat en yaygın 3 kullanımından bahsedeceğim,
- SharePoint Online Depolama: En çok depolama amaçlı kullanılıyor. SharePoint veya OneDrive for Business içinde bir klasöre, önemli ve gizli belgelerinizi koyabilir ve kullanıcı erişimlerini engelleyebilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda indirmeniz de oldukça hızlı olacaktır.
- SharePoint Online Belge Paylaşımı: Yine aynı şekilde yaygın kullanım oranına sahiptir. Örneğin, SharePoint’e attığınız bir Excel dökümanını, şirket içi veya şirket dışındaki bir kullanıcıya paylaşabilir ve yetkilendirebilirsiniz. Ahmet kullanıcısı bu Excel’i düzenleyebilirken, şirket dışındaki Mehmet kullanıcısı da sadece görüntülüyor olabilir. Bu sizin elinizde.
- SharePoint Online Haber Akışı: Yaygın kullanımlardan birisi de şirket içi iletişim ve haberleşme. SharePoint Online’ı düzgün bir tasarım ile birlikte, şirket içi kullanıma açabilir ve doğru bir akış ile birlikte şeffaflık sağlayabilir ve etkin bir iletişim kullanabilirsiniz.
Yukarıda bahsetmiş olduğum seçenekler dışında, şirket içi planlama, görev dağılımı ve bunlar gibi birçok farklı şekilde kullanabilrisiniz. Yukarıda bahsetmiş olduğum özellikleri daha sonraki makalelerimde daha detaylı olarak paylaşacağım.
SharePoint Online aktif etmek oldukça basit, sadece kullanıcıya lisans atamanız yeterli olacaktır. Geri kalan bütün işlemler otomatik olarak ayarlanacaktır.
Genel hatları ile anlatmaya çalıştım SharePoint’i sizlere umarım faydalı olmuştur.
Keyifli çalışmalar dilerim.
Yorumlar kapatıldı.