Microsoft 365 Grup Oluşturma Yöntemleri 3/8

Merhaba arkadaşlar, Microsoft 365 grup oluşturma yöntemleri makalem ile birlikte Office 365 grupları hakkındaki yazı dizime devam ediyorum. Bir önceki makalemde ise Microsoft 365 Grup Nedir? demiştik. Gerekli, gereksiz elimden geldiğince bütün bilgileri paylaşmaya çalışıyorum umarım faydalı oluyordur. Bu makalenin içeriğine göz atalım isterseniz,

Bu makalemde Office 365 grup oluşturma yöntemlerinden bahsedeceğimi belirtmiştim. Konu başlıkları kısa olsa da açıklamalı anlatacağım için biraz uzun olabilir. Hızlıca giriş yapalım.


Microsoft 365 grupları oluştururken neye dikkat etmeliyiz!

Bir Microsoft 365 grup oluşturma aşamasında dikkat etmemiz gereken çok birşey yok aslında. Yaptığınız hataların telafisi olacaktır. Fakat genel olarak bir gurubu oluşturmadan önce kafanızda aşağıdaki oluşturmanızı tavsiye ederim;

  • Grubun düzgün bir adı olmalı. Çünkü bir SharePoint Ekip Sitesi açılacak.
  • Grubun düzgün bir e-posta adresi olmalı, çünkü kullanıcılar buraya e-posta gönderecek.
  • Herkese açık mı yoksa özel bir grup mu olacak.

Bu bilgiler bizim için önemli, fakat telafisi olan ayarlar. Hatalı olarak kaydettiğinizde, ayarlarına girip tekrar değiştirebilecek durumda olacaksınız.


Microsoft 365 grup oluşturma yöntemleri nelerdir?

Office 365 Grubu oluşturma yöntemlerini Microsoft 365 Grup Türleri ve Genel Bilgileri adlı makalemde biraz ele almıştım. Bu makalemde ise size nasıl oluşturulacağını göstereceğim. Önce yöntemleri tekrar hatırlatalım;

  • Exchange Yönetim Merkezi üzerinden oluşturma.
  • Office 365 Portal üzerinden oluşturma.
  • Azure Portal üzerinden oluşturma.
  • Kullanıcı hesabından oluşturma.
  • PowerShell üzerinden oluşturma.

Exchange Yönetim Merkezi üzerinden Microsoft 365 grup oluşturma.

Ayarları en düzgün şekilde yönetebileceğiniz alan ile başlamak istediğim. Diğerleri bana sorarsanız sadece alternatif yöntemler. Microsoft 365 grup oluşturma adımlarından en iyisi, Exchange Yönetim Merkezi üzerinden yapmaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek bunu yapabilirsiniz.

  • Exchange Yöntetim Merkezi‘ine giriş yapalım.
  • Sol tarafta bulunan menüden Alıcılar sekmesine tıklayalım.
  • Açılan pencerede gruplar butonuna tıklayalım.
  • Gruplar sekmesinin içinde zaten bize kocaman bir “Yeni Office 365 grubu” adında bir buton çıkacak buraya tıklayalım.
Exchange Grup Oluşturma

Yeni Microsoft 365 Grubu‘na tıkladığınız anda aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.

Grup Adı: Grubun görüntülenecek adını girin.

Grup e-posta adresi: Grubun kullanacağı bir posta adresi girin.

Gizlilik: Bu alanda aşağıdaki iki seçeneği göreceksiniz;

Genel – içeriği herkes görebilir: Bu gruba isteyen herkes dahil olabilir ve grubun konuşmalarını, sharepoint alanını diğer kullanıcılar gibi kullanabilir.

Özel – içeriği yalnızca üyeler görebilir: Bu seçenekte ise, gruba sadece yöneticiler birilerini ekleyip çıkarabilir, diğer kullanıcılar kendini ekleyemez.

Sahip: Her Office 365 grubunu en az 1 sahibi olmak zorunda. Bu sahip 365 yöneticisi olmayabilir, gruba ekleme çıkarma yapması için gereklidir.

Dil: Grubun görüntüleme ayarlarının dilini belirler.

Açıklama: Bunu sadece yöneticiler görecektir. Hatırlamak için kendinize uygun açıklamalar girip, grunun ne için kullanıldığını yazabilirsiniz.

Yeni üyeleri abone yap: Gruba her üye olan kişi, grubun abonesi olmuyor. Bu abonelik, grupla ilgili bilgi mailleri almayı sağlıyor.

Microsoft 365 Grup Oluşturma

Yukarıdaki örneğimizde ben, O365 Unified Group adına sahip ve o365unifiedgroup@cang.us e-posta adresi olan bir grup oluşturdum. Bu gruba, isteyen her kullanıcı üye olabilir ve üye olan herkes otomatik olarak abone olacaktır. Bu grubun sahibi olarak da cang kullanıcısını seçtim.

Office 365 Portal üzerinden grup oluşturma

Her alanın olduğu gibi Portal’dan olluşturmanın da bir özelliği var. Bunun özelliği ise, hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilmemiz. Office 365 Portal üzerinden oluştururken de farklı adımlar uygulamıyoruz, çok ufak bir değişiklik var o da bug olabilir.

  • Portal‘da grup oluşturmak için, Önce gruplara ardından tekrar gruplara tıklıyoruz.
  • Sağ tarafta açılan pencerede Grup ekle butonuna tıklıyoruz.
Microsoft 365 Grup oluşturma portalda

Yan tarafta bir menü açılacaktır ve o menüde Exchange’de olan alanlar gelecek. Bu alanları doldurup, Microsoft 365 grup oluşturma işlemini tamamlayabiliriz. Bu alandaki tek fark ise, ben Exchange tarafında, e-posta adresinin domainini seçebiliyordum. Fakat, burada varsayılan domain neyse onu yapmaya zorluyor.

Grup kimliği*

Grubun üye yönetimini ise, yine aynı alandan oluşturduğunuz grubu tıklayarak açın. Ardından aşağıdaki alanları düzenleyebilirsiniz:

  • 1 numara: Grubun adını düzeltebilirsiniz.
  • 2 numara: Bu alanda bilgileri görebilir, fakat düzenleyemezsiniz.
  • 3 numara: Bu alandan gruba sahip ekleyebilirsiniz.
  • 4 numara: Bu alandan ise gruba üye ekleyebilirsiniz.
Microsoft 365 Grup oluşturma

Azure Portal’da grup nasıl oluşturulur?

Diğer alanlarda gördüğünüz gibi, aynı işi yapsa da farklı yönleri ile sizi cezbedebilme imkanı var. Azure Portal’dan Microsoft 365 grup oluşturma da yapılabilir, güzel yanı ise, oluşturduğunuz gruplara son kullanma tarihi belirtebiliyorsunuz. Bunun dışında bir aksiyonu yok açıkçası. Azure’dan oluşturmak için de aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Azure Portal‘a giriş yapalım.
  • Azure Active Directory‘i açalım.
  • Kullanıcı ve Grupları tıklayalım
  • Tüm grupları tıklayalım ve içinde sağ tarafta Yeni grup yazısına tıklayalım. Ardından aşağıdaki pencere ile karşılaşacağız.

Bu alanda bilgileri dolduracağız, diğerlerinden farklı değil. Grubun adı, açıklamasını yapacağız. Grup türünü ise atanan seçeceğiz. Ardından Office özelliklerini Evet olarak ayarlıyoruz. Son olarak Üyeleri seçiyoruz ve kaydediyoruz. Bu işlem bu kadar.

Microsoft 365 grubunun son kullanma tarihini yani Expiration tarihini ayarlamak için de grup ayarları içinden Grup litefime (in day) seçeneğini kullanarak belirtebilirsiniz. Bu özellik şuanda Preview aşamasında olduğundan dolayı bende çıkmadı, resmi farklı bir sayfadan kopyaladım. Preview modundan çıktığında ayrıca bilgi paylaşabilirim.

Grup expiration for Microsoft 365

Kullanıcı hesabından Microsoftt 365 grup oluşturma

Eğer ki yetkilerini kısıtlamadıysanız, yönetici yetkisine sahip olmayan bir kullanıcının da Microsoft 365 grup oluşturma imkanının olduğunu belirtmiştim. Microsoft 365 grubunu Outlook üzerinden veya OWA üzerinden oluşturabilir. Ben OWA üzerinden nasıl oluşturulur onu göstereceğim. Aşağıdaki adımları takip ederek kullanıcı hesabındna Office 365 grubu oluşturabilirsiniz;

  • Kullanıcı hesabını OWA üzerinden açalım.
  • Sol taraftaki menüde gruplar sekmesini göreceksiniz, bu alandan gruplar yazınını hemen yanında bulunan artı butonuna tıklayalım.
  • Artıya tıkladıktan sonra, sağ tarafta bir yan menü açılacaktır, bu alandan bilgileri doldurarak oluşturabilirsiniz.

Diğerlerinde olduğu gibi, alanlar mevcut, Grup adı, açıklama ve gizlilik sekmeleri mevcut. Bu alandan kullanıcılarınız gerekli yerleri doldurarak oluşturabilir.

Şimdi sıra geldi PowerShell üzerinden oluşturmaya! Derken bu makalenin burada bittiğini belirtmek benim için de üzüntü verici fakat PowerShell kısmınına ayrıca koca bir makale ile değineceğim. Seviyorum çünkü Shell’i 🙂

Microsoft 365 grup oluşturma ile ilgili yazdığım bu makaledeki bilgiler umarım işinize yaramıştır. Aklınıza takılan herhangi bir soru olması durumunda bu makaleye yorum bırakabilirseniz dönüş yapacağımdan emin olabilirsiniz. Keyifli çalışmalar dilerim.

Seriiye ait diğer makaleler:

Can Güneş

Microsoft Bulut Teknolojileri üzerine kafa yoran ve bu alanda kendini geliştiren birisi. Çalışıp öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşmak için bu internet sayfasını kurdum.

Yorumlar kapatıldı.