DISM ve SFC Farkı Nedir? Hangisini Çalıştırmalıyım
Windows 10 bilgisayarlarda dosya veya sistem görüntüsü bozulmalarını onarmak için önce SFC veya DISM çalıştırmalı mıyım? Çoğu web sitesi bu araçlardan birini veya her ikisini birden çalıştırmanızı önerir. Her birini veya her ikisini ne zaman çalıştırmalısınız? DISM ve SFC Farkı Nedir? Bu yazımda ikisi arasındaki farkı açıklamaya çalışacağım.
DISM ve SFC Farkı Nedir?
System File Checker (SFC), kayıt defteri anahtarlarını ve klasörlerini ve kritik sistem dosyalarını koruyan Windows Resource Protection (Windows Kaynak Koruması) ile entegredir. Korunan bir sistem dosyasında herhangi bir değişiklik algılanırsa, değiştirilen dosya Windows klasöründe bulunan önbelleğe alınmış bir kopyadan geri yüklenir.
Dosyaları güncellemek ve sorunu düzeltmek için DISM Aracı’nı veya Dağıtım Görüntüleme ve Bakım Yönetimi’ni kullanabilirsiniz. Sistem Dosyası Denetleyiciniz (SFC) çalışmıyorsa ve Windows Component Store (Windows bileşen deposu) bozulmasını düzeltmek veya bir Windows görüntüsü tekrar hizmet verebilir hale getirmek için bu yazıyı da kontrol edebilirsiniz. DISM ve SFC farkı aslında biraz belli gibi ama biraz daha detaya inelim;
SFC mi DISM mi? Hangisini daha önce çalıştırmalıyım?
Bana göre, SFC vs DISM mi diye ayırmanın pek bi mantığı yok ama yine de şöyle bir açıklama getireyim;
Windows bileşen deposundaki herhangi bir sistem dosyası bozulmasını gidermek için SFC‘yi çalıştırın. Yani CMD Yönetici olarak çalıştırıp aşağıdaki komutu kullanın.
sfc /scannow
Bu işlem, internet erişimi gerektirmez. Sadece çalıştırın ve bekleyin, genellikle çok hızlı şekilde tamamlanır. DISM vs SFC sanırım burada azıcık belli oluyor, DISM için internet bağlantısı gerektirecek bize.
Bu yardımcı olmazsa, Windows Bileşen Deposu’nun kendisini onarmanız gerekebilir. Bunun içinde DISM kullanıyoruz. Bunu yapmak için DISM’i çalıştırmanız gerekir. Yükseltilmiş bir CMD’de aşağıdaki komutu yürütün:
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Bu, Windows Update kaynağındaki sistem görüntüsü bozulmalarını düzeltir. Bu, internet erişimi gerektirebilir ve tüm sorunları çözecektir. Ayrıca, SFC’yi tekrar çalıştırabilirsiniz. DISM ve SFC farkı da sanırım bu noktada ortaya çıkıyor 🙂
Bu, onarılan yeni bileşen deposundan olası sistem dosyası bozulmasını düzeltir ve DISM’nin hataları onarmada başarılı olduğunu doğrulamış olur.
Bu makalemizde DISM vs SFC yapmış olduk. Umarım anlaşılır ve faydalı olmuştur.
Yorumlar kapatıldı.