Office 365 Nedir?
İçindekiler:
Office 365 nedir ? Aslında cevabı benim gözümde oldukça basit. Microsoft’un bulut tabanlı üretkenlik çözümleri paketi. Tabii böyle söyleyince de çok basit birşey gibi oldu. Bir önceki makalemde “Microsoft 365 nedir?” konusuna değinmiştik ve orada da birazcık bahsetmiştik. Bu makalede biraz detaylandırmaya çalışacağım.
Gerçekten! Office 365 nedir?
Office 365 nedir sorusunu detaylandırmak istediğimizde çok dallanıp budaklanmaya başlıyor. BT ekiplerinin gözünden baktığımızda; yedekleme, bakım, güncelleme gibi iş güçlerinden kurtulup, tak çalıştır mantığıyla kullanılan ve on-prem sistemler gibi yönetilebilir bir bulut teknolojisi. Peki bunun arka planında ne var?
Office 365 benim hayatımda neyi değiştirebilir?
Office 365 nedir sorusunun cevabını, BT gözünden paylaşmak gerekirse; Burada da aslında sürekli kullandığımız hizmetleri kapsayacak ve değişime götürecek bir takım ürün ailesi var. İlk başta hızlıca ilk ihtiyaçlarımıza bakalım; SSS
- Exchange Server, Hosting veya e-mail server kullanıyorsanız bunun yerine Exchange Online kullanabileceksiniz.
- File Server, bulut depolama veya paylaşım alanı kullanıyorsanız bunun yerine OneDrive veya SharePoint kullanabileceksiniz.
- Sahadaki çalışanlarınızın Whatsapp ve benzeri uygulamalar yerine Teams ile güçlü ve yönetilebilir bir iletişim aracı kullanabileceksiniz.
- Ayrı bir sistem ile yönettiğiniz sandbox çözümlerinizin bakımından kurtulup, Microsoft Defender for Office 365 ile e-posta, anlık ileti veya ortak alanlarda bulunan belgelerini, paylaşılan bağlantılarını tarayıp zararlı yazılımları algılayabileceksiniz.
Office 365 kullanıcılarımız için ne yapabilir?
Office 365, BT ekiplerinin işini kolaylaştırmak ile kalmıyor tabii. Bunun bir de çalışan boyutu var. Burada da üretkenlik çözümlerinin diğerleri devreye giriyor. Peki son kullanıcılar için Office 365 nedir ;
Sayısından ben de emin değilim, sürekli yeni teknolojiler de hayatımıza girmeye devam ediyor. Ama şuandaki halini buraya yazalım.
- Kullanıcılar Microsoft Forms ile anketler oluşturabilir veya sınavlar yapabilir.
- Satış ekipleri Bookings ile rezervasyon formları oluşturabilir.
- MyAnalytics ile kendi çalışma istatisliğinizi görebilir ve Microsoft’un verdiği önerilere göre çalışmalarını şekillendirebilir.
- Microsoft Office Apps ile PC’nizi evine taşıma gereği bile kalmadan, diğer bilgisayarlarınızda çalışmaya devam edebilir.
- Aynı zamanda isterse mobil cihazından uygulamaları indirerek çalışabilir veya dosyalarını görüntüleyebilir.
- Farklı bir bilgisayardan belgelerine erişmek veya oluşturmak isterse office.com sayfasından giriş yaparak web app’e erişebilir.
- Teams ile dijital bir çalışma ortamı oluşturabilir ve internet bağlantısı olan herhangi bir yerden çalışmasını devam ettirebilir.
- Ekip içi veya ekipler arası projelerinizi Lists, Planner, To-Do gibi uygulamalar ile takip edebilir ve ekiplerini yönetebilir.
- Bulut depolama alanı olarak OneDrive kullanabilir.
- OneDrive’da tuttuğu dosyalarını istediği her yerde görebilir ve kullanabilir.
- Yeni dosyalar üzerinde çalışabilir.
- Bilgisayarının yedeğini otomatik olarak alabilir.
- PowerApps ile kolay şekilde uygulamalar yazabilir.
- Tekrar eden işlerini PowerAutomate ile otomatize edebilir ve işleri onun yapmasını sağlayabilir.
- Stream ile şirket içi kurumsal video içerik/eğitim portalına erişebilir ve içeriklerini yükleyebilir.
- Kurumsal bültenleriniz için PowerPoint kullanmak yerine daha kullanışlı olan Sway‘i kullanabilir.
- Şirket içi sosyal ağ olarak Yammer‘ı kullanabilir ve ürün gruplarına/yöneticilerine sorular sorup, canlı yayınlar yapabilir.
- PowerBI ile anlık ve ilgi çekici raporlar hazırlayabilir.
Office 365 nedir sorusunu cevaplamak zormuş değil mi?
Microsoft, güvenlik özelliklerini normalde EMS paketinde konumlandırıyor ve bu paket de M365 paketleri içinde geliyor. Office 365, her ne kadar çok üst düzey olmasa da kendi içinde gelen güvenlik özellikleri de mevcut nedir bunlar? Sadece birkaç örnek vereceğim;
- Audit logları kontrol edebilir hatta bunlarla ilgili Alert Policy oluşturabilirsiniz.
- LitigationHold ile kullanıcıların içerikleri silmesini engelleyebilir, eDiscovery ve Content Search ile istediğiniz zaman bulabilirsiniz.
- Information Protection ile hassasiyet kuralları oluşturabilirsiniz veya e-postaları şifreleyebilirsiniz.
- Cloud App Security ile gelişmiş log kontrolü yapabilir ve belli durumlara göre tetikleyiciler koyabilirsiniz.
Office 365 paketleri nedir ?
Office 365 paketleri nedir sorusu da yine güncel olması gereken konulardan birisi. Sürekli içerikleri değişiyor ve makalelerde bu bilgiler eski kalabilir. Şiddetli tavsiyem siz de bu bilgileri bloglarda kontrol etmeyin. Tam olarak bu nedenle buraya ben paket isimlerini yazacağım ama eski bilgiler sebebiyle yanlış bilgilendirmemek için asıl linklerini paylaşacağım;
- Office 365 paketleri ile ilgili detaylı bilgilere ihtiyacınız varsa buraya bakın.
- Office 365 paket karşılaştırmasını buradan görüntüleyin.
- Office 365 paket içeriklerini buradan kontrol edin.
Bu makaleyi ara sıra güncellemeyi düşünüyorum. Office 365 nedir sorusunun ötesinde bir Office 365 kılavuzu gibi yapabilirsem ne mutlu bana. Bugün itibari ile başladım buna 🙂