Office 365 Connection Filter ile IP engelleme

Bir önceki makalemde detaylı olarak Office 365 Spam Filter ile içerik bazlı e-posta engellemesinden bahsetmiştim. Bu makalemde ise, Office 365 Connection Filter ile IP engelleme veya belirli IP adreslerini güvenilir olarak nasıl yapılır ona bakacağız.

Office 365 Güvenlik ve Uyumluluk sayfasının değişmesinden sonra, bu özelliklerin yer değiştirmesi kafa karışıklığı yaratmıştı. Aslında bunları Office 365 Anti-Spam sayfasında, tek bir policy altında yönetilebilir hale getirdi Microsoft. Diğer makalelerimde belirttiğim gibi, bütün bu ayarları isterseniz bir Transport Rule ile de yapabilirsiniz. Gelelim detayına; Connection Filter ile ne yapabiliriz;

Office 365 Connection Filter Nedir?

Exchange Online Protection‘ın, gelen e-postalara IP bazlı engelleme yapmanıza olanak tanıyana özelliğidir. Genelde engelleme üzerinden konuşuyoruz ama, bazen güvenli olarak işaretleme konusunda da yardım alacağımız bir özellik. Bunu da aslında küçük iki farklı senaryo ile açıklayacağım;

Bir IP’den size sürekli olarak spam e-postası geliyor veya belirli bir sebepten dolayı seçtiğiniz IP adresinden mail almak istemiyorsanız. Office 365 Connection Filter ile bu IP adresini engelleyebilirsiniz. Bu IP adresinden gelen e-postaları takip edebilirsiniz, kontrol edebilir veya raporlayabilirsiniz.

Bu senaryonun diğer tarafında ise şu da olabiliyor; Bir müşteriniz veya iş ortağınızın IP adresi otoriter firmalar tarafından blacklist‘e girdiğinde. Bu firma sizin için güvenli de olsa, IP adresi karalistede olduğu için, size göndereceği e-postalar spam olarak gelecektir. Bunun gibi durumlarda ise, Exchange Online Connection Filter ile IP adresini güvenli olarak eklemek çözümdür.

Exchange Online Connection Filter Nasıl Yapılandırılır?

Office 365 için Connection Filter yapılandırması çok zor değil. Hatta, oldukça basit. Daha önceki makalelerimde olduğu gibi, ben default policy üzerinden ilerleyeceğim. Çünkü test ortamında herhangi bir kullanıcı ayrımı yapma ihtiyacım yok. Eğer siz de bütün kullancılara etkili olsun isterseniz default policy’i kullanabilirsiniz. Ama isterseniz, farklı kullanıcılara atamak için özel bir policy de oluşturup, connection filtering yapabilirsiniz.

Connection Filter yapmak için eskiden Exchange Online kullanabiliyordunuz. Artık yenilenen Office 365 Protection Anti-Spam sayfasından yapacağız. security.office.com sayfasına giriş yaptıktan sonra sol menüden aşağıdaki adımları takip edin.

  • Office 365 Protection sayfasına giriş yapın.
  • Sol menüde Policies & rules‘e tıklayın.
  • Threat policies‘e tıklayın ve
  • Sağ taraftaki menüden Anti-Spam‘ı tıklayın.
Anti Spam Özellikleri Office 365

Office 365 Connection Filter default policy’si burada çıkacaktır. Default Policy’i açıp, Edit Policy butonuna tıklıyorum.

Office 365 Connection Filter - Edit Policy

Daha sonra sağ tarafta policy penceresi açılacaktır. Açılan pencerede IP adreslerini güvenli veya güvensiz olarak ekleyebileceğiz.

Exchange Online güvenli ip adresi ekleme safe list
  1. IP Allow List:Always accept messages from the following IP addresses” . kısmında edit butonuna tıklayarak, onay vermek istediğiniz IP adreslerini veya IP bloklarını ekleyebilirsiniz. + butonuna tıklayarak tek tek eklemeniz gerekiyor.
  2. IP Block List: ” Always block messages from the following IP addresses” kısmında edit butonuna tıklayarak, engellemek istediğiniz IP adresini veya IP bloklarını ekleyin. Diğerinde olduğu gibi + butonuna tıkayarak tek tek hepsini eklemelisiniz.
  3. Turn on safe list: Microsoft tarafından dinamik bir şekilde güncellenen bir Office 365 Connection Filter gibi düşünebilirsiniz. Bu kutucuğu işaretlerseniz, Microsoft tarafından engellenen veya güvenli olarak işaretlenen IP adresleri, otomatik olarak güncellenecektir. Sizin eklediğiniz IP adresleriniz tabii ki kalmaya devam edecek. Bunu işaretlemenin faydası var mı açıkçası emin değilim. İşaretlemenizde zarar da görmüyorum. İşaretleyin gitsin 🙂

Bu işlemlerden sonra Exchange Online Connection Filter ın devreye girmesi yarım saati bulabilir.

Ek Kaynaklar:

Can Güneş

Microsoft Bulut Teknolojileri üzerine kafa yoran ve bu alanda kendini geliştiren birisi. Çalışıp öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşmak için bu internet sayfasını kurdum.