Microsoft Edge Nedir? Chromium Nedir?

Microsoft Edge konusuna değinirken aslında eski versiyonlarını da düşünmek gerekiyor. Çünkü sürekli kendini yenileyen bir yapısı var. Eski’yi düşündüğümüzde çok yavaş kalan bir Internet Explorer vardı. Bu tarayıcıyla ilgili yüzlerce problem çözmüşlüğüm de var. Sonra Windows 8’le birlikte modernize edildi ve üstüne biraz daha eklenerek Edge adı ile piyasaya çıktı. Ama çok yetersiz birşeydi. Hızlı olduğunu kabul etmek lazım ama hiçbir add-on kabul etmediği gibi uyumluluk sorunları da çok fazlaydı. Uyumluluk sorunu olduğunda Explorer’i içine gömülmüş bir şekilde açıyordu falan filan.


Yeni Microsoft Edge Nedir?

Adında tabii ki yeni yazmıyor ama bu ürün yenilendi. Microsoft Edge, Chromium tabanlı olarak çalışıyor. Sanki bir google chrome gibi ama Microsoft’un güvenlik özelliklerini de destekleyecek biçimde tasarlanmış. İşin ilginç yanı yapılan testlerde en hızlı ikinci tarayıcı olarak göze çarpıyor. Yani google chrome falan hikaye yani. Edge hızlı mı sorusunun cevanını istiyorsanız muadillerinin ilerisinde. Firefox’un eski sürümünü hariç diyelim. Bu makaleyi yazdığımda Firefox 85 vardı ve listede diplerde görünüyor.

Microsoft Edge

Chromium diyince tabii direk chrome sanıyor insanlar ki bu çok normal. Ama bu açık kaynak kodlu bir tarayıcının geliştirilmiş halidir.


Chromium nedir?

Bunu cevaplamaya çalışalım o zaman. Chromium açık kaynak kodlu bir tarayıcıdır. Bu tarayıcıgı 2008 yılında Google geliştirdi ve açık kaynak kodlu olarak geliştiriciler için açtı. Asıl amacı geliştiriciler kendi yazılımlarını daha kolay test etsin ve geliştirmelerini yapmasıydı. The Chromium Projects sayfasından da bunu indirebilirsiniz. Tabii açık kaynak kodlu olduğu için Microsoft’da bunu kullanarak yeni bir tarayıcı geliştirdi ve lisansını aldı. İşte karşınızda Microsoft Edge diyelim o zaman.

Neden Microsoft Edge tercih etmeliyim?

İkinci paragrafımızda da tüyo verdik aslında. Şuanda en hızlı tarayıcı Microsoft Edge diyebiliyoruz, yarın ne olur bilinmez. Ama sadece bu da değil tabii;

  • Windows’un içinde yerleşik olarak gelmesi
  • Ek kurulum gerektirmediği için gereksiz performans kaybı olmaması.
  • Microsoft tarafından sunulması ve diğer Microsoft ürünleri ile bağlantılı olması.
  • Mobil telefonlara da kurulabilmesi ve şirket hesabıyla oturum açıp şirket ağına da kolayca bağlanabilecek olması.
  • Güvenlik tarafında MS tarafından desteklenmesi. Tarayıcı içinde sanal bir tarayıcı açarak işlem yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
  • Bunların dışındaki bütün özellikler IT’lere yönelik kontrol mekanizmaları. IT’lerin kontrol alanı da çok genişleyecektir.

Kısacası bireysel bir kullanıcıysanız hızlı olduğu için tercih edebilirsiniz. Bilgi Teknolojileri çalışanıysanız da güvenli ve kolay yönetilebilir olduğu için tercih etmelisiniz.


Kaynaklar Nelerdir?

Can Güneş

Microsoft Bulut Teknolojileri üzerine kafa yoran ve bu alanda kendini geliştiren birisi. Çalışıp öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşmak için bu internet sayfasını kurdum.