Disk Temizleme Aracı Nedir? Windows 10’da kullanımı
İçindekiler:
Windows’daki Geçici Dosyalar, kullanımı yalnızca geçici olan ve eldeki görev tamamlandığında gereksiz hale gelen (junk files) dosyalardır. Bu geçici dosyalar, programdan kullanıldıktan sonra silinirse performans artacaktır. Bunu yapabilmek için de Disk Temizleme aracını kullanacağız.
Bu geçici dosyaların varlığı işletim sisteminizin performansını gerçekten çok büyük oranda etkilemezken, bunları düzenli olarak silmek temiz ve düzenli olma meselesidir ve düzenli olarak yapılırsa bilgisayarın performansına da etki edecektir. Ne sıklıkta yapmanız gerektiği, bilgisayarınızı ne kadar agresif kullandığınıza bağlı. Ancak çoğu kullanıcı için, bu tür geçici dosyaların en az ayda bir kez silinmesinin yeterli olacağını düşünüyorum.
Disk Temizleme Aracı Güvenli mi? (Disk Cleanup Tool)
Bu araç, gereksiz ve geçici olan dosyaları sildiğinden dolayı güvenlidir. Yani sileceğiniz dosyalar, bilgisayarınız tarafından kullılmış ve artık ihtiyacınız olmayan dosyalardır.
Windows’da Disk Temizleme Aracı
Bugün, Disk Temizleme Aracı‘nı kullanarak Windows 10/8’deki geçici dosyaları silme işlemi nasıl yapılır bundan bahsedeceğim. Bu yazı, aracı nasıl kullanacağının farkında olmayabilecek yeni başlayanlar göz önünde bulundurularak yazılmıştır..
Windows 10/8 / 7’de Geçici Dosyaları Silme Adımları
Adım 1 – İmlecinizi ekranınızın sol alt köşesine götürün ve “Ara” yı tıklayın. Ayarlara gidin ve arama penceresine Disk Temizleme yazın. Ardından, bulduğunuz uygulamaya girin.
Adım 2 – Daha sonra ‘Disk Temizleme- Sürücü seçimi‘ yazan bir pencere bulacaksınız. Geçici dosyaları silmek istediğiniz sürücüyü seçin. Genellikle, geçici dosyalar sistem performansını etkileyen C Sürücüsüne kaydedilir.
Adım 3 – Şimdi silmek istediğiniz dosyaları soran bir pencere göreceksiniz. Sisteminizden silmek istediğiniz dosyaları seçin ve Tamam‘ı tıklayın. Sistemim sadece birkaç haftalık olduğundan, geçici dosyalarım sadece 38,9 MB yer kaplıyor.
Birinci alan, disk temizliğini yapacağınız alanları seçmek için size soruyor. İhtiyacınız olanları seçip tamam’ı tıklarsanız silmeye başlayacaktır ki ben ikincı adımı tavsiye ediyorum; yani Windows Update dosyaları gibi gelişmiş bir alan silmek istiyorsanız iki numaralı işaretlediğim alana gelin ve sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın. Aşağıdaki gibi bir hesaplama yapacak ve sistem dosyalarını, güncelleştirem klasörlerini vb herşeyi araştıracak.
Hesaplamasını yaptıktan sonra aşağıdaki pencere gelecek. Bütün bu dosyaların ne olduğunu merak ediyorsanız bu makaleden ne olduğuna bakabilirsiniz.
Tarama bitti, şimdi temizlik zamanı!
Yukarıdaki alanda ihtiyacınız olanları veya tamamını seçtikten sonra tamam‘ı tıklayın.
Adım 4 – Disk Temizleme sistemi şimdi onay isteyecektir. Devam etmek için Dosyaları Sil‘i tıklayın. Sistem dosyalarını temizle‘yi tıklatırsanız daha fazla seçenek göreceğinizi unutmayın. Bu seçeneği kullanarak, en son sistem geri yükleme noktaları, Windows Update Temizleme, Önceki Windows yüklemeleri gibi öğeler dışındaki tüm öğeleri silebilirsiniz.
Adım 5 – İşinizi bitirdiniz. sistem gerisini kendi başına halledecektir.
Windows 10/8’deki , Windows 7’de kullandığımızla neredeyse aynıdır.
Disk temizleme hangi yöntemler ile açılabilir?
Disk Temizleme yardımcı programına doğrudan C:\ Sürücüsünün özelliklerine giderek de erişebilirsiniz.
Adım 1 – Bilgisayarım’a gidin ve C sürücüsüne sağ tıklayın. Ardından ‘Özellikler‘e tıklayın.
Adım 2 – Yerel Disk C Özellikleri’ni gösteren bir pencere bulacaksınız. “Disk Temizleme” yi tıklayın.
Gerisi yukarıda belirtilen Adım 3, Adım 4 ve Adım 5 ile aynıdır.
Daha fazlasını mı temizlemeniz gerekiyor?
- Çalıştır‘a cleanmgr /sageset:1 komutunu girin ve daha fazla temizleme seçeneği göreceksiniz.
- Windows’ta geçici ve önemsiz dosyaları kolayca silmek için, her ne kadar tavsiye etmesem de CCleaner veya CCEnhancer gibi ücretsiz gereksiz dosyaları temizleyicileri de kullanabilirsiniz.
Yorumlar kapatıldı.